Onze zorgkosten rijzen de pan uit. Over tientalen jaren verwacht ik dat de zorgkosten voor velen van ons onbetaalbaar worden. Eén van de redenen hiervoor is dat we ons niet verantwoordelijk voelen voor onze eigen gezondheid. We rennen liever naar de dokter voor een pilletje, dan dat we onze voeding- en/of levensstijl aanpassen. Dat was vroeger misschien een oplossing, maar sinds de groei van chronische aandoeningen, is deze aanpak verre van effectief gebleken. Symptoombestrijding zorgt meestal niet dat genezing tot stand kan komen en in de meeste gevallen raakt ons systeem hiermee nog meer uit balans met alle gevolgen van dien.
Je zit zelf aan het roer van jouw leven. Als je iets wilt veranderen, dan moet je zelf in actie komen en de verantwoordelijkheid nemen. Alleen op die manier haal je de beste resultaten!
Dit is een van de redenen waarom ik niet ben aangesloten bij een Beroepsvereniging.
Daarnaast spelen voor mij ook de volgende zaken een rol:
- Het lijkt erop dat cliënten die het vergoed krijgen minder therapietrouw zijn – als het even iets te moeilijk wordt geven ze het sneller op, ze hebben er toch niet zelf voor betaald.
- Meestal wordt maar slechts een klein gedeelte van het consult vergoed.
- Aangezien ik tijdens mijn behandelingen diverse therapieën toepas, moet ik me hiervoor bij verschillende beroepsverenigingen inschrijven. De jaarlijkse bijdragen lopen dan aardig op. Dit geld stop ik liever in extra bijscholing. Daar hebben mijn cliënten meer profijt van!
- Een therapeut die bij een Beroepsvereniging is aangesloten, is niet per definitie een goede therapeut. Dat wordt niet gecheckt. Je weet alleen dat de therapeut in kwestie de juiste opleidingen heeft afgerond. Dat kun je echter ook checken door naar een kopie van de diploma’s te vragen.
Om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor vergoeding bij bijvoorbeeld de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde) moet ik twee diploma’s overhandigen: mijn diploma van Orthomoleculair Therapeut volgens de kPNI en mijn diploma (CPION geaccrediteerde) MBK (Medische Basiskennis).
Beiden (en tevens alle overige diploma’s) zijn bij mij op te vragen.
Tot slot voldoe ik aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillenzorg en ben ik lid van het Nederlands Instituut voor Belangenbehartiging Integrale Gezondheidszorg (NIBIG).