Ruim de helft van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van maag- en darmklachten. De klachten kunnen variëren van maagpijn, misselijkheid, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, darmkrampen, obstipatie en/of diarree.
Regelmatig zie ik ook cliënten die het etiquette ‘PDS’ (Prikkelbare Darm Syndroom) hebben gekregen. Dat gebeurt vaak als artsen geen oorzaak voor bijbehorende klachten kunnen vinden. Je krijgt het advies om meer vezels te eten, meer water te drinken en stress te vermijden. Echter dat lost het probleem meestal niet op. Of je krijgt de boodschap dat je er maar mee moet leren leven. Persoonlijk sta ik niet achter deze adviezen/uitspraken. In mijn praktijk zie ik vaak dat de klachten wel degelijk kunnen verminderen en zelfs in sommige gevallen kunnen verdwijnen, als je het goed aanpakt!
Of je komt bij de huisarts met klachten over brandend maagzuur. In plaats van te kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn krijg je vrij snel een recept mee voor maagzuurremmers. Medicijnen die op de lange termijn voor vervelende bijwerkingen (zoals een tekort aan B12) kunnen zorgen. Bovendien heb je in het geval van brandend maagzuur vaker een tekort dan een overschot aan maagzuur en kom je niet makkelijk van jouw klachten af als de oorzaak niet wordt achterhaald.
Daarnaast hoor je steeds vaker nieuws over gluten- en lactose intolerantie en hebben steeds meer mensen er baat bij als ze minder brood en melkproducten consumeren.
Waar komen deze klachten toch allemaal vandaan?
Als je het mij vraagt, hebben onze voeding en onze levensstijl hier veel mee te maken!
Wij als mens evolueren heel erg langzaam, slechts 0,5% per miljoen jaar. Als je dan bedenkt dat wij pas zo’n 10.000 jaar geleden granen en melkproducten zijn gaan consumeren, dan kun je begrijpen dat wij nog niet echt goed zijn aangepast aan deze ‘nieuwe’ voeding.
Maar wat mag je dan wél eten? En wat moet je doen in deze tijd met al die bewerkte voedingsmiddelen en al die verschillende voedingshypes?
Heb je last van darm- en/of spijsverteringsklachten en weten de artsen niet wat de oorzaak is en/of kunnen ze jou niet goed helpen? Neem dan contact met mij op en vraag een gratis intakegesprek aan. Ik help jou graag hierin jouw weg te vinden! Tijdens mijn opleiding voor Orthomoleculair Therapeut heb ik veel kennis opgedaan die ik graag met jou deel. Zodoende begrijp je beter waar jouw klachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen om je beter te voelen!